Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


knowledgebase:acronims

Rövidítések, mozaikszavak, fogalmak

Fogalom, rövidítés Jelentése
APN Az APN (Access Point Name, hozzáférési pont neve) határozza meg az összes mobiladat-hálózati kapcsolat hálózati elérési útvonalát. Az APN beállítások megadásával tud kapcsolódni mobilszolgáltatója hálózatán keresztül az internethez.
CE A CE jelölés (korábban EC) az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta. A CE jelölés igazolja, hogy a forgalmazott terméket a gyártó bevizsgáltatta, és az megfelel az Uuiós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. Függetlenül attól, hogy a világ mely részén állították elő, a szabályozás hatálya alá tartozó termékeket csak CE-jelöléssel lehet az EU belső piacán forgalomba hozni.
EMC Elektromágneses kompatibilitás, megfelelőség (Electromagnetic Compatibility). Az elektromossággal működő eszközök tudományának azon területe, amely az elektromágneses zavarokkal és azok elhárításával foglalkozik. Az EU-n belül az elektronikus készülékek gyártóit és forgalmazóit kötelezik, hogy EMC-vizsgálatot végezzenek el, amely azt igazolja, hogy az adott készülék az előírtnál nagyobb elektromágneses zavart nem generál a környezete felé. A vizsgálaton megfelelt készüléken elhelyezhető a CE jelzés, amennyiben az egyéb, meghatározott szabványoknak is megfelel.
FCC A Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission , FCC) az Egyesült Államok kormányának önálló ügynöksége, amelyet az államközi rádió, televízió, vezeték, műhold és kábel alapú kommunikáció szabályozására hoztak létre.
GPS A GPS (Global Positioning System) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által kifejlesztett és üzemeltetett globális műholdas navigációs rendszer (GNSS), amellyel háromdimenziós helyzetmeghatározás végezhető földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű. A helymeghatározás műholdak segítségével történik, melyekkel a készülékünkben (telefon, nyomkövető stb.) levő GPS vevőegység kommunikál. A GPS-t - sok más technológiához hasonlóan - katonai célokra fejlesztették ki, de ma már a civil élet számos területén széles körben alkalmazzák.
GPRS A GPRS - azaz General Packet Radio Service (Általános Csomagkapcsolt Rádió Szolgáltatás) - egy mobil adatátviteli technológia (hasonlóan a 3G-hez, vagy 4G-hez). Ez a technológia egy régebbi változat, éppen ezért csak lassabb adatátvitelre képes.
GSM A GSM (Global System for Mobile Communications, eredetileg Groupe Spécial Mobile) az Európai Távközlési Szabványok Intézete (ETSI) által kifejlesztett szabvány a mobiltelefonok által használt hálózatok működési szabályainak leírására. A szaknyelvben, de gyakran a köznyelvben is ezzel a mozaikszóval jelöljük a mobilszolgáltatókat, hálózataikat.
IP-cím Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az Internet Protocol segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe. Az internetet használó számítógépek minden tranzakció során (például egy weboldal megjelenítésekor) megadják IP-címüket, ami révén elvileg be lehet azonosítani az adott gépet.
LBS Az LBS (Location-Based Service) egy helymeghatározási módszer, amely a műholdak helyett a GSM szolgáltatók adótornyainak helyzetéből számítja ki az aktuális pozíciót. A kapott eredmény hozzávetőleges, a valóságos képest 10-100 méterrel is eltérhet.
MCC/MNC Mobile Country Code / Mobile Network Code: A mobil országkód három, a mobilhálózat kódja pedig két vagy három számjegyből áll. A mobil országkód első számjegye az alábbiak szerint azonosítja a földrajzi régiót (az 1-es és 8-as számjegyeket nem használjuk):

 • 0: Tesztelési célokra fenntartott
 • 2: Európa
 • 3: Észak-Amerika és a Karib-térség
 • 4: Ázsia és a Közel-Kelet
 • 5: Ausztrália és Óceánia
 • 6: Afrika
 • 7: Dél- és Közép-Amerika
 • 9: Világszerte (műhold, légi – repülőgép fedélzetén, tengeri – hajó fedélzetén, Antarktisz)

Az MCC-t az MNC-vel (az „MCC/MNC kódnak” nevezett kombináció) használják a GSM-t (beleértve a GSM-R-t), UMTS-t, LTE-t és 5G-t használó mobilhálózat-üzemeltető (szolgáltató) egyedi azonosítására.

Például Magyarország MCC kódja 216, a főbb mobilszolgáltatók MNC kódjai pedig:

 • Telenor: 01
 • DIGI: 03
 • Telekom: 30
 • Vodafone: 70
 • UPC: 71
 • MAV GSM-R: 99

A fentiek alapján például a magyarországi Telekom hálózat MCC/MNC kódja: 21630.

Lásd még: MCC/MNC kódok, Európa

ROHS A ROHS direktíva az EU-nak az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozását célzó irányelve. A ROHS irányelv szabályozza az egyes elektronikus és elektronikai berendezésekben felhasználható veszélyes anyagok mennyiségét. A ROHS-nek megfelelő termékeket a [G] szimbólum jelöli a termék és a csomagolás címkéjén.

A ROHS direktíva kiadásának célja az volt, hogy lecsökkentse az alábbi veszélyes anyagok használatát:

 • Ólom: 1000 ppm vagy kevesebb
 • Higany: 1000 ppm vagy kevesebb
 • Kadmium: 100 ppm vagy kevesebb
 • Hatoldalú króm: 1000 ppm vagy kevesebb
 • Polibrómozott bifenilek (PBB-k): 1000 ppm vagy kevesebb
 • Polibrómozott difenil-éterek (PBDE-k): 1000 ppm vagy kevesebb.

A CE-jelöléssel (lásd: CE) ellátott termékek a ROHS-előírásoknak is megfelelnek.

SD kártya Az SD (Secure Card) memóriakártya olyan hordozható digitális tárolóeszköz, amelynek alakja kártyaszerű (hasonló a SIM kártyához). Főbb tulajdonságai: hordozhatóság, energia nélküli adatmegmaradás, kis méret, többszöri írhatóság. Leggyakoribb felhasználása: digitális fényképezőgépek, táblagépek, telefonok, okostelefonok, kamerák, MP3 lejátszók, videójáték-konzolok.
SMS Az SMS (Short Message Service, szó szerint rövidüzenet-szolgáltatás) mobiltelefonnal küldött, rövid terjedelmű, meghatározott karakterszámú üzenetet kézbesítő szolgáltatás neve.
TF kártya A TF (Trans-Flash) memóriakártya az SD kártya elődje. A TF és az SD kártyák mérete és specifikációja azonos, és mindkét kártya teljesen kompatibilis egymással - egymás helyett használhatók. Viszont az SD kártyák támogatják az SDIO üzemmódot, ami azt jelenti, hogy a memóriához nem kapcsolódó feladatokat is végrehajthatnak, mint például a Bluetooth, a GPS és a közeli kommunikáció. A TF kártyák erre nem képesek.
WIFI A Wifi (Wi-Fi, Wifi vagy wifi), a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt megvalósító, széleskörűen elterjedt szabvány (IEEE 802.11) népszerű neve. A Wi-Fi, az elterjedt nézetekkel szemben, nem az angol Wireless Fidelity kifejezés rövidítése - az elnevezést egy marketingcég találta ki játékosan utalva a Hi-Fi/hifi szóra.

Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.