Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


devices:manufacturers:icar:area:multi:ik205:manual:guide:full

Használati útmutató

Szállítás és tárolás

A csomagolás úgy lett kialakítva, hogy megvédje a terméket a szállítás közben előforduló szokásos mértékű fizikai behatásoktól. Ügyeljen arra, hogy elkerülje az ezektől eltérő, ezeket meghaladó mértékű hatásokat.

A termék csomagolása nem víz, láng- és hőálló, és csak mérsékelten nyomásálló. Ezért a dobozt ne tartsa nedves környezetben, hőt kibocsájtó berendezések hatókörében és ne tegyen rá nehéz tárgyakat.

 

Üzembehelyezés

A csomag egy dobozból áll, mely a készüléket és tartozékait tartalmazza.

Kicsomagolás

Csomag

 1. Nyissa ki a dobozt.
 2. Vegye ki a terméket és tartozékait.

A csomag tartalma
ICAR IK205 nyomkövető készülék 1 darab ICAR IK205 nyomkövető készülék
USB kábel 1 darab USB töltőkábel
Üzembehelyezési útmutató 1 pld üzembehelyezési útmutató

A SIM kártya előkészítése

A készülék működtetéséhez – hasonlóan, mint a mobiltelefonok esetében – SIM kártya szükséges. A készülék a mobilszolgáltató hálózatán a SIM kártya segítségével, SMS-ek útján vagy a mobiltelefonos, illetve számítógépes alkalmazásokkal kommunikál.

A kártyát megvásárolhatja önállóan mobilszolgáltatójától vagy szoftver előfizetés esetén igényelheti a termék forgalmazójától is. Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, akkor semmilyen beállítást nem kell végeznie: a kártya már be lett állítva, be is lett helyezve a készülékbe, az be van kapcsolva és üzemkész.

Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, ne próbálja azt más célú készülékbe (pl. telefonba) áthelyezni és használni! Az emiatt felmerülő költségeket vagy az ebből eredő hibák kijavítását a forgalmazó (szolgáltató) megtérítteti.

Beállítások saját SIM kártya esetén

Ha a SIM kártyát nem a nyomkövető készülék forgalmazójától szerezte be, azt a készülékbe történő behelyezése és használata előtt be kell állítani, amit az alábbiak szerint végezhet el.

A SIM kártya PIN kódjának és egyéb funkcióinak letiltása

 1. Helyezze be a SIM kártyát a telefonjába.
 2. A telefon beállítási funkciói között
  1. kapcsolja ki a PIN kód kérése opciót,
  2. kapcsolja ki az automatikus válasz opciót, és a
  3. hívásátirányítást.

A fentiek kikapcsolása után helyezze be a kártyát a nyomkövető készülékbe. A SIM kártya készülékbe helyezésének módjáról és lépéseiről a következő fejezetben részben olvashat.

 

Az adatforgalom beállítása

Ha nem csak SMS-ek útján kívánja működtetni a készüléket, hanem pl. igénybe veszi a forgalmazó által nyújtott szoftveres nyomkövető szolgáltatást, akkor aktiválni kell a GPRS (internetes) adatforgalmat és meg kell adni a megfelelő hálózati beállításokat. Ehhez – az alábbi táblázatban foglaltak szerint – telefonjáról SMS üzeneteket kell küldenie a nyomkövető készülékbe helyezett SIM kártya telefonszámára.

A parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

Beállítás SMS üzenet A készülék válasza
APN-név megadása apn123456 apn-név apn ok
APN nevek a hazai szolgáltatóknál:

Probléma esetén a pontos beállításokat mobilszolgáltatójával egyeztesse!

Telenor: online vagy net
Példa: apn123456 online VAGY apn123456 net

Telekom: internet.telekom
Példa: apn123456 internet.telekom

Vodafone:
- előfizetés esetén: internet.vodafone.net
- feltöltőkártya esetén: vitamax.internet.vodafone.net
Példa:
- apn123456 internet.vodafone.net
- apn123456 vitamax.internet.vodafone.net

Digi: internet
Példa: apn123456 internet

Ha mobilhálózati szolgáltatója nem adott Önnek APN felhasználónevet és jelszót, akkor az alábbi, ezekre vonatkozó SMS üzeneteket nem kell elküldenie a nyomkövető készüléknek!
APN felhasználónév apnuser123456 APN-felhasználónév apnuser ok
APN jelszó apnpasswd123456 APN-jelszó apnpasswd ok

 

A SIM kártya behelyezése

A termékhez csak nano méretű SIM kártya használható. Ha micro vagy nano SIM-mel rendelkezik, használjon kártya-adaptert!

A SIM kártyát az alábbiak szerint helyezze be a készülékbe:

A SIM kártya behelyezése

 1. Készítse elő a mikro SIM kártyát, amely GSM/GPRS kapcsolat-képes és legalább 30 Mbyte adatforgalmi kerettel rendelkezik.
 2. Nyissa fel a védőfedelet.
 3. Helyezze be a SIM kártyát a foglalatba (ügyeljen a helyes állásra és irányra).

Alkalmazás telepítése, elérése

A készülék és arra épülő további szolgáltatások működtetéséhez a forgalmazó előfizetéses rendszerben mobiltelefonos és számítógépes alkalmazást biztosít. A számítógépes program böngészőn keresztül érhető el a https://gpspositions.net/map/ címen, a telefonos alkalmazást pedig az alábbi módszerek egyikével telepítheti telefonjára:

Android rendszerű telefon esetén

Google Play

 1. Nyissa meg telefonján a Google Play alkalmazást.
 2. A Google Play-ben keressen rá a „Flexcom” vagy „Flexcom nyomkövetés” kifejezésre.
 3. Telepítse a nyomkövető alkalmazást.



vagy QR kód

 1. Olvassa be telefonjával az itt látható QR kódot.
 2. Nyissa meg az ebből kikódolt webcímet.
 3. Telepítse a Flexcom nyomkövetés alkalmazást.




iPhone típusú telefon esetén

Használja a telefonján levő böngészőt a szolgáltatás eléréséhez (https://gpspositions.net/map/).

iPhone

 
 

A termék használata

Kezelőfelület

A készülék felületén újraindító (reset) gomb, SIM nyílás, be- és kikapcsoló gomb, USB töltő csatlakozó és LED kijelző található. Utóbbi a készülék működéséről, pillanatnyi állapotáról nyújt információkat.

Kezelő felület

A LED kijelző állapotai

A készülék állapotával, működésével kapcsolatos, zöld vagy kék színű jelzések.

Szín Világít Villog Nincs
Zöld Van mobilhálózati kapcsolat. Nincs mobilhálózati kapcsolat. Készülék kikapcsolva vagy alvó módban.
Kék Van műholdas kapcsolat. Nincs műholdas kapcsolat. Készülék kikapcsolva vagy alvó módban.
Piros Töltés alatt. Feltöltve.

Be- és kikapcsolás

A készülék automatikusan bekapcsol, ha feltöltjük. Ezen kívül a be-ki kapcsoló gomb segítségével bármikor ki- vagy bekapcsolhatjuk. A gomb pár másodperces nyomva tartásra reagál – ilyenkor a LED kijelző zölden villog.

A készülék indítás után automatikusan kapcsolódik a GSM és műholdas hálózatokhoz. Pillanatnyi állapotáról a LED kijelzők tájékoztatnak.

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő műholdas kapcsolatok, a helymeghatározás ezek adatai alapján történik. Ha nem, a készülék a mobil szolgáltatók adótornyainak helyzete alapján végez pozíció számítást (LBS).

Újraindítás

A készülék tetején levő Reset (újraindító) gomb a lyukon át érhető el, pl. gemkapocs szár vagy tű használatával. Megnyomása a készülék újraindulását eredményezi.

Az akkumulátor feltöltése

A készülék beépített akkumulátorral működik, melyet a használat intenzitásától függően, különböző időközönként fel kell tölteni. A feltöltéshez telefonunk töltője megfelelő, de számítógép vagy energiabank USB csatlakozását is használhatjuk. A töltés ideje alatt a LED kijelző piros fénnyel villog. Amikor a készülék feltöltődött, a fény kialszik.

A töltés 5-8 órát vesz igénybe. Ha az akkumulátor teljesen feltöltődött, csatlakoztassa le a töltőkábelt. A készülék NEM rendelkezik túltöltés elleni védelemmel, így a hosszabb távú vagy folyamatos töltőn tartás megrövidíti a készülék élettartamát, rosszabb esetben tönkre is teheti azt.

A készülékhez 5V feszültség mellett 1 A áramerősséget szolgáltató töltőberendezést használjunk. Az ennél nagyobb teljesítményű töltők az akkumulátor károsodását okozhatják.

Üzemidő

A készülék külső (jármű) áramforrásra kötve folyamatosan üzemel. Saját akkumulátora max. 2 órás működtetést tesz lehetővé.

A készülék üzemszerű működtetése

A készülék az alábbi módokon működtethető:

 1. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás és SIM kártya együttes segítségével,
 2. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás mellett, de saját SIM kártya használatával, vagy
 3. a szolgáltató szoftveres szolgáltatása nélkül, saját SIM kártyával.

A szolgáltató csak a szoftveres szolgáltatás előfizetése mellett biztosít a nyomkövető készülékhez SIM kártyát. Szoftver előfizetés nélküli használat esetében a felhasználónak magának kell a megfelelő, adatforgalmi kerettel (is) rendelkező kártyáról gondoskodnia.

Forgalmazó szoftverével és SIM kártyájával

Ebben az esetben a készüléket üzemkész állapotban veheti át, annak használatához semmilyen további beállításra nincsen szükség.

A készülék működési paramétereinek be- vagy átállításához, információk lekérdezéséhez, illetve fejlettebb szolgáltatások (pl. térképes útvonal megjelenítés, várakozási és menetpontok, diagramok, menetlevél stb.) igénybevételéhez külön szoftver áll rendelkezésre. Ezt a forgalmazó előfizetéses rendszer keretében, asztali számítógépen és tableten böngészőben, Androidos mobiltelefonon letölthető alkalmazás formájában biztosítja.

A szoftver használatához eszközén (mobiltelefon, számítógép) aktív internet kapcsolat szükséges.

A szoftver a nyomkövető készülék által a szolgáltató központjába beküldött adatokat tárolja és dolgozza fel, ezekből állítva elő a grafikus és szöveges információkat. A szoftver használata kiváltja a készülékkel való (esetenként igen költséges) SMS és hanghívásos kommunikációt és a készülék alapfunkcióin jóval túlmutató nyomkövetési és biztonsági szolgáltatásokat nyújt.

Az alkalmazás böngészőben vagy telefonon történt indítása után:

 1. A bejelentkező ablakon adja meg a forgalmazótól email-ben kapott vagy annak weboldalán regisztrált felhasználónevét és jelszavát.
 2. A megjelenő felületen válassza a Súgó menüpontot és tanulmányozza át a szoftver használatára vonatkozó információkat.
 3. A szoftver kezelésére vonatkozó információk annak súgójában állnak rendelkezésre.

Forgalmazó szoftverével, de saját SIM kártyával

A SIM kártyának az üzembehelyezési fejezetben foglaltak szerinti beállítása és behelyezése után a kártyát regisztrálnia kell. Ehhez forduljon a szoftverszolgáltatóhoz (a készülék forgalmazójához). A továbbiakban a készülék működtetésének módja megegyezik az előző fejezetben leírtakkal, kivéve az alábbiakat:

 • Saját SIM kártya használata esetén nincs lehetőség a szoftveren keresztül SMS üzeneteket küldeni a készüléknek, csak önállóan, a saját telefonunkról.

Szoftver nélkül, saját SIM kártyával

Ha Ön előfizetett a forgalmazó szoftveres szolgáltatására, az önálló SMS kommunikációs módszert NE alkalmazza, mert

 • felesleges (a szoftverben minden, a nyomkövetéshez és beállításokhoz szükséges funkció rendelkezésre áll),
 • az SMS parancsok által okozott esetleges működési anomáliák utólagos elhárításáért a szoftverszolgáltató külön díjat számít fel,
 • ha saját SIM kártyát használ a készülékben, az SMS-ek miatt extra költségei keletkeznek,
 • ha a szolgáltató SIM kártyáját használja, a szolgáltató az SMS-ek költségét megtérítteti.

Ha Ön nem használja (nem fizette elő) a forgalmazó által biztosított szoftverszolgáltatást, akkor csak a készülék alapfunkcióit tudja használni – mobiltelefonjáról a készülék SIM kártyájának telefonszámára SMS-ben küldött üzeneteket segítségével.

 

Beállítási lehetőségek a szoftveren keresztül

A készülék működtetéséhez a Flexcom Kft saját fejlesztésű nyomkövető szoftvert is biztosít. A működést befolyásoló, a készülék telefonos SMS üzenetek útján elérhető gyári alapfunkcióit lefedő, de egyben azt lényegesen meg is haladó beállítási lehetőségeket a szoftver Beállítások, Parancsok és Riasztások funkciói biztosítják.

A beállítások és a kiadható parancsok a készülék típusától függenek. A konkrét lehetőségeket a szoftver a konkrét készülékhez igazítva bocsátja rendelkezésre. Erről további információkat a szoftver használati útmutatójában talál.

A készüléket más szolgáltató szoftverével is használhatja - ekkor az ebben a fejezetben leírtak helyett annak a szoftvernek a protokollját kell figyelembe vennie!

A Flexcom Kft asztali vagy mobiltelefonos alkalmazásának használata esetén a nyomkövetéssel kapcsolatos beállítási műveletek az alábbi módokon érhetők el.

Asztali alkalmazás használata esetén:

Válassza ki a kívánt készüléket a térképen vagy a menüben.

A Beállítások vagy Parancsok feliratú gombra kattintva kiválaszthatja a kívánt általános beállítást vagy működést.
Parancsok és beállítások asztali alkalmazás esetén

Mobil alkalmazás használata esetén:

Az alkalmazás menüjében válassza a Térkép menüpontot. Térkép választása
Váltson át az Eszközök panelre. Eszközök opció
Keresse meg az eszközök listájában a készüléket és koppintson az azonosító mellett levő Beállítás ikonra. Szerkesztés
Válassza ki a kívánt beállítást vagy parancs küldése esetén a Parancsok menüpontot. Parancsok funkció

 

A készülék vezérlése mobiltelefonról küldött SMS parancsokkal

A készülék nyomkövető szoftver használata nélkül is vezérelhető, mobiltelefonról küldött SMS üzenetek segítségével.
Az alábbi parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

 

Általános beállítások

Funkció Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Adminisztrátor telefonszám Az adminisztrátori telefonszám beállítása után a nyomkövető készülék bizonyos parancsokat csak az erről a számról érkező SMS-ekben fogad el. A parancs – a jelszó birtokában – bármilyen telefonról kiadható.

admin123456 telefonszám
Például: admin123456 00361234567
A telefonszám megadásakor használja az 
országkód előtagot (pl. 0036, Magyarország).

Admin Ok
Szerver beállítása Ha a készüléket számítógépes szolgáltatáson keresztül használjuk, az adatokat fogadó szerver címének megadása. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

IP url port
Például: IP www.szerver.com 8012

Set IP Ok
Időzóna beállítása A készülék alapértelmezett időzóna beállítása GMT+0. Ennek megváltoztatása (pl. Magyarország esetében az időzóna GMT+1), a következők szerint történik.

timezone123456 érték (ahol érték pl. +1, -2, 0 stb.).
Például: timezone123456 +1

Time Ok
Adatbeküldés gyakorisága Szerveren történő adatgyűjtés esetén az adatok beküldésének gyakorisága. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

upmove123456 másodperc
Például: upmove123456 30

Ok
Zajfigyelés A környezeti hangok, zajok figyelésének (mikrofonon történő vételének) bekapcsolása. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

88

Monitor Ok
Műholdas kapcsolat inicializálása Műholdak újra keresése. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

CQGPS

GPS reset Ok
Készülék újraindítása A készülék ki- és bekapcsolását (újraindítás) a telefonjáról is kezdeményezheti. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

CQ

Reset Ok
Készülék kikapcsolása távolról A készülék kikapcsolását a telefonjáról is kezdeményezheti. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

poweroff,123456

Poweroff Ok
Készülék ellenőrzése A készülék állapotát mutató adatok lekérése. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

CXZT

A készülék működési állapotát jellemző adatsor.
Gyári alapbeállítás A készülék gyári beállításokra történő visszaállítása. A parancs csak az adminisztrátori telefonról adható ki.

format

Ok
Alvó mód A készüléket – pl. energia takarékossági okból – alvó módba kapcsolhatjuk. Az alvó módnak két változata van:

 • időzített mód: felébredés bármely parancsra vagy hanghívásra, majd 5 perc múlva visszatérés alvó módba, vagy
 • „shock” mód: felébredés külső hatásra (pl. rázkódás), majd visszatérés alvó módba nyugalmi helyzet bekövetkezése után. Ezt az üzemmódot célszerű például járművezetés közben használni.

Alvó módban a műholdas kommunikáció szünetel, a mobilhálózati kapcsolat alapszinten funkcionál.

Aktiválás időzített módban:
SMS parancs: sleep123456 time

Aktiválás „shock” módban:
SMS parancs: sleep123456 shock

Bármelyik alvó mód deaktiválása:
SMS parancs: sleep123456 off

Sleep time Ok, Sleep shock Ok illetve Sleep off Ok.
GPRS üzemmód (adatforgalom) be- és kikapcsolása A készülékben alapértelmezetten ki van kapcsolva a GPRS adattovábbítási mód (GSM mód aktív). Nyomkövető szoftver használata esetén a GPRS módot be kell kapcsolni.

Ha Ön a forgalmazótól vásárolta a készüléket szoftverszolgáltatás előfizetéssel együtt, a GPRS mód már be van kapcsolva!

Aktiválása:
SMS parancs: gprs123456

Deaktiválása:
SMS parancs: nogprs123456

GPRS Ok, illetve NOGPRS Ok.

 

A készülék pozíciójának lekérdezése

Leírás SMS parancs Készülék válasza
Az alábbi parancsra a készülék egy Google térkép hivatkozást küld vissza, amire kattintva (vagy koppintva) megjelenik a térkép, rajta a készülék jelzésével.

SMS parancs: G1234

vagy LBS alapú helymeghatározással

 
 
 
Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.