Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


devices:manufacturers:tkstar:area:multi:tk905-4g-lte:manual:guide:full

Használati útmutató

Szállítás és tárolás

A csomagolás úgy lett kialakítva, hogy megvédje a terméket a szállítás közben előforduló szokásos mértékű fizikai behatásoktól. Ügyeljen arra, hogy elkerülje az ezektől eltérő, ezeket meghaladó mértékű hatásokat.

A termék csomagolása nem víz, láng- és hőálló, és csak mérsékelten nyomásálló. Ezért a dobozt ne tartsa nedves környezetben, hőt kibocsájtó berendezések hatókörében és ne tegyen rá nehéz tárgyakat.

 

Üzembehelyezés

A csomag egy dobozból áll, mely a készüléket és tartozékait tartalmazza.

Kicsomagolás

Csomag

 1. Nyissa ki a dobozt.
 2. Vegye ki a terméket és tartozékait.

A csomag tartalma
TK905 nyomkövető készülék 1 darab nyomkövető készülék
Hordtáska és SIM eszközök Hordtáska és SIM eszközök
USB kábel 1 db USB kábel
Üzembehelyezési útmutató 1 pld üzembehelyezési útmutató

A SIM kártya előkészítése

A készülék működtetéséhez – hasonlóan, mint a mobiltelefonok esetében – SIM kártya szükséges. A készülék a mobilszolgáltató hálózatán a SIM kártya segítségével, SMS-ek útján vagy a mobiltelefonos, illetve számítógépes alkalmazásokkal kommunikál.

A kártyát megvásárolhatja önállóan mobilszolgáltatójától vagy szoftver előfizetés esetén igényelheti a termék forgalmazójától is. Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, akkor semmilyen beállítást nem kell végeznie: a kártya már be lett állítva, be is lett helyezve a készülékbe, az be van kapcsolva és üzemkész.

Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, ne próbálja azt más célú készülékbe (pl. telefonba) áthelyezni és használni! Az emiatt felmerülő költségeket vagy az ebből eredő hibák kijavítását a forgalmazó (szolgáltató) megtérítteti.

Beállítások saját SIM kártya esetén

Ha a SIM kártyát nem a nyomkövető készülék forgalmazójától szerezte be, azt a készülékbe történő behelyezése és használata előtt be kell állítani, amit az alábbiak szerint végezhet el.

A SIM kártya PIN kódjának és egyéb funkcióinak letiltása

 1. Helyezze be a SIM kártyát a telefonjába.
 2. A telefon beállítási funkciói között
  1. kapcsolja ki a PIN kód kérése opciót,
  2. kapcsolja ki az automatikus válasz opciót, és a
  3. hívásátirányítást.

A fentiek kikapcsolása után helyezze be a kártyát a nyomkövető készülékbe. A SIM kártya készülékbe helyezésének módjáról és lépéseiről a következő fejezetben részben olvashat.

 

Az adatforgalom beállítása

Ha nem csak SMS-ek útján kívánja működtetni a készüléket, hanem pl. igénybe veszi a forgalmazó által nyújtott szoftveres nyomkövető szolgáltatást, akkor aktiválni kell a GPRS (internetes) adatforgalmat és meg kell adni a megfelelő hálózati beállításokat. Ehhez – az alábbi táblázatban foglaltak szerint – telefonjáról SMS üzeneteket kell küldenie a nyomkövető készülékbe helyezett SIM kártya telefonszámára.

A parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

Beállítás SMS üzenet A készülék válasza
GPRS adatforgalom bekapcsolása gprs123456 GPRS ok
APN-név megadása apn123456(szóköz)APN-név apn ok
APN nevek a hazai szolgáltatóknál: Telenor: online vagy net
Telekom: internet
Vodafone:
- előfizetés esetén: internet.vodafone.net
- feltöltőkártya esetén: vitamax.internet.vodafone.net
Digi: internet
Ha mobilhálózati szolgáltatója nem adott Önnek APN felhasználónevet és jelszót, akkor az alábbi, <br />ezekre vonatkozó SMS üzeneteket nem kell elküldenie a nyomkövető készüléknek!
APN felhasználónév apnuser123456 APN-felhasználónév apnuser ok
APN jelszó apnpasswd123456 APN-jelszó apnpassword ok

 

A SIM kártya behelyezése

A termékhez csak normál méretű SIM kártya használható. Ha nano vagy mikro SIM-mel rendelkezik, használjon kártya-adaptert!

A SIM kártyát az alábbiak szerint helyezze be a készülékbe:

A SIM kártya behelyezése

Lépések:

 1. Nyissa fel a SIM kártya foglalat védőfedelét.
 2. Helyezze be a kártyát a foglalatba. A készülék bekapcsol és a LED kijelző világít, ha a kártya a helyére került. Ügyeljen arra, hogy a kártyát a megfelelő állásban tegye be a helyére.
 3. Csukja vissza a védőfedelet.

A készülék elhelyezése

A készüléket bármilyen mágnesezhető fémes felületre elhelyezheti, akár az utastéren belül, akár azon kívül (pl. alváz).

Alkalmazás telepítése, elérése

A készülék és arra épülő további szolgáltatások működtetéséhez a forgalmazó előfizetéses rendszerben mobiltelefonos és számítógépes alkalmazást biztosít. A számítógépes program böngészőn keresztül érhető el a https://gpspositions.net/map/ címen, a telefonos alkalmazást pedig az alábbi módszerek egyikével telepítheti telefonjára:

Android rendszerű telefon esetén

Google Play

 1. Nyissa meg telefonján a Google Play alkalmazást.
 2. A Google Play-ben keressen rá a „Flexcom” vagy „Flexcom nyomkövetés” kifejezésre.
 3. Telepítse a nyomkövető alkalmazást.vagy QR kód

 1. Olvassa be telefonjával az itt látható QR kódot.
 2. Nyissa meg az ebből kikódolt webcímet.
 3. Telepítse a Flexcom nyomkövetés alkalmazást.
iPhone típusú telefon esetén

Használja a telefonján levő böngészőt a szolgáltatás eléréséhez (https://gpspositions.net/map/).

iPhone

 
 

A termék használata

Kezelőfelület

A készülék hagyományos kezelőfelülettel (pl. be- és kikapcsoló gomb) nem rendelkezik. Működéséről, állapotáról LED jelzőfények tájékoztatják a használóját. Ezen kívül felületén csak a töltő csatlakozó, a SIM kártya nyílás és egy hord szíj csatlakoztatási lehetőség található.

Kezelő felület

A LED kijelző állapotai

Kijelző Állapot
Folyamatos sárga Nincs mobilhálózati kapcsolat
Villogó sárga Mobilhálózathoz csatlakozva
Folyamatos kék Nincs műholdas kapcsolat
Villogó kék Műholdas hálózathoz csatlakozva
Folyamatos piros Töltés alatt

Belső akkumulátor

A készülék beépített akkumulátorral működik, melyet a használat intenzitásától függően, különböző időközönként fel kell tölteni. A feltöltéshez telefonunk töltője megfelelő, de számítógép vagy energiabank USB csatlakozását is használhatjuk. A készülékhez a gyártó mellékelte a megfelelő USB töltőkábelt. Ez a nyomkövető készülékhez MICRO USB típusú csatlakozóval kapcsolódik – ha nem a gyári kábelt használja, ügyeljen a típus-megfelelőségre!

Töltés USB-n keresztül

A töltés 6-8 órát vesz igénybe, ezalatt a led kijelző piros fénnyel világít. Amikor a készülék feltöltődött, a fény kialszik.

Ha az akkumulátor teljesen feltöltődött, csatlakoztassa le a töltőkábelt. A készülék NEM rendelkezik túltöltés elleni védelemmel, így a hosszabb távú vagy folyamatos töltőn tartás (pl. jármű akkumulátorára kötés) megrövidíti a készülék élettartamát, rosszabb esetben tönkre is teheti azt. A készülékhez 5V feszültség mellett 1 A áramerősséget szolgáltató töltőberendezést használjunk. Az ennél nagyobb teljesítményű töltők az akkumulátor károsodását okozhatják.

Be- és kikapcsolás

A készülék a SIM kártya behelyezésekor automatikusan bekapcsol, annak kivételekor pedig kikapcsol. Külön be- és kikapcsoló gombbal nem rendelkezik.

Üzemidő

A készülék gyárilag úgy van beállítva, hogy nyugalmi állapotban ún. „alvó” üzemmódba kapcsol. Ebben az állapotban üzemideje kb 45 nap. Alvó állapotból üzemállapotba („ébrenléti”) külső behatás (pl. elmozgatás, rázkódás) esetén vált át.

Szoftveren keresztüli használat esetében az üzemidő attól is függ, hogy a készülék adatbeküldési gyakoriságát hogyan határoztuk meg (pld. 10 mp, 1 perc, 5 perc, 1 óra, stb.). Például:

 • Napi 1 órás ébrenléti állapot mellett kb. 2 hét.
 • Napi 8-10 órás ébrenléti állapot mellett kb. 1 hét.

Ha a készüléket SMS parancsokkal működtetjük, akkor az üzemidőt a parancsok kiadásának (vagyis a készülék válaszra kényszerítésének) gyakorisága befolyásolja.

A készülék üzemszerű működtetése

A készülék az alábbi módokon működtethető:

 1. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás és SIM kártya együttes segítségével,
 2. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás mellett, de saját SIM kártya használatával, vagy
 3. a szolgáltató szoftveres szolgáltatása nélkül, saját SIM kártyával.

A szolgáltató csak a szoftveres szolgáltatás előfizetése mellett biztosít a nyomkövető készülékhez SIM kártyát. Szoftver előfizetés nélküli használat esetében a felhasználónak magának kell a megfelelő, adatforgalmi kerettel (is) rendelkező kártyáról gondoskodnia.

Forgalmazó szoftverével és SIM kártyájával

Ebben az esetben a készüléket üzemkész állapotban veheti át, annak használatához semmilyen további beállításra nincsen szükség.

A készülék működési paramétereinek be- vagy átállításához, információk lekérdezéséhez, illetve fejlettebb szolgáltatások (pl. térképes útvonal megjelenítés, várakozási és menetpontok, diagramok, menetlevél stb.) igénybevételéhez külön szoftver áll rendelkezésre. Ezt a forgalmazó előfizetéses rendszer keretében, asztali számítógépen és tableten böngészőben, Androidos mobiltelefonon letölthető alkalmazás formájában biztosítja.

A szoftver használatához eszközén (mobiltelefon, számítógép) aktív internet kapcsolat szükséges.

A szoftver a nyomkövető készülék által a szolgáltató központjába beküldött adatokat tárolja és dolgozza fel, ezekből állítva elő a grafikus és szöveges információkat. A szoftver használata kiváltja a készülékkel való (esetenként igen költséges) SMS és hanghívásos kommunikációt és a készülék alapfunkcióin jóval túlmutató nyomkövetési és biztonsági szolgáltatásokat nyújt.

Az alkalmazás böngészőben vagy telefonon történt indítása után:

 1. A bejelentkező ablakon adja meg a forgalmazótól email-ben kapott vagy annak weboldalán regisztrált felhasználónevét és jelszavát.
 2. A megjelenő felületen válassza a Súgó menüpontot és tanulmányozza át a szoftver használatára vonatkozó információkat.
 3. A szoftver kezelésére vonatkozó információk annak súgójában állnak rendelkezésre.

Forgalmazó szoftverével, de saját SIM kártyával

A SIM kártyának az üzembehelyezési fejezetben foglaltak szerinti beállítása és behelyezése után a kártyát regisztrálnia kell. Ehhez forduljon a szoftverszolgáltatóhoz (a készülék forgalmazójához). A továbbiakban a készülék működtetésének módja megegyezik az előző fejezetben leírtakkal, kivéve az alábbiakat:

 • Saját SIM kártya használata esetén nincs lehetőség a szoftveren keresztül SMS üzeneteket küldeni a készüléknek, csak önállóan, a saját telefonunkról.

Szoftver nélkül, saját SIM kártyával

Ha Ön előfizetett a forgalmazó szoftveres szolgáltatására, az önálló SMS kommunikációs módszert NE alkalmazza, mert

 • felesleges (a szoftverben minden, a nyomkövetéshez és beállításokhoz szükséges funkció rendelkezésre áll),
 • az SMS parancsok által okozott esetleges működési anomáliák utólagos elhárításáért a szoftverszolgáltató külön díjat számít fel,
 • ha saját SIM kártyát használ a készülékben, az SMS-ek miatt extra költségei keletkeznek,
 • ha a szolgáltató SIM kártyáját használja, a szolgáltató az SMS-ek költségét megtérítteti.

Ha Ön nem használja (nem fizette elő) a forgalmazó által biztosított szoftverszolgáltatást, akkor csak a készülék alapfunkcióit tudja használni – mobiltelefonjáról a készülék SIM kártyájának telefonszámára SMS-ben küldött üzeneteket segítségével.

 

Beállítási lehetőségek a szoftveren keresztül

A készülék működtetéséhez a Flexcom Kft saját fejlesztésű nyomkövető szoftvert is biztosít. A működést befolyásoló, a készülék telefonos SMS üzenetek útján elérhető gyári alapfunkcióit lefedő, de egyben azt lényegesen meg is haladó beállítási lehetőségeket a szoftver Beállítások, Parancsok és Riasztások funkciói biztosítják.

A beállítások és a kiadható parancsok a készülék típusától függenek. A konkrét lehetőségeket a szoftver a konkrét készülékhez igazítva bocsátja rendelkezésre. Erről további információkat a szoftver használati útmutatójában talál.

A készüléket más szolgáltató szoftverével is használhatja - ekkor az ebben a fejezetben leírtak helyett annak a szoftvernek a protokollját kell figyelembe vennie!

A Flexcom Kft asztali vagy mobiltelefonos alkalmazásának használata esetén a nyomkövetéssel kapcsolatos beállítási műveletek az alábbi módokon érhetők el.

Asztali alkalmazás használata esetén:

Válassza ki a kívánt készüléket a térképen vagy a menüben.

A Beállítások vagy Parancsok feliratú gombra kattintva kiválaszthatja a kívánt általános beállítást vagy működést.
Parancsok és beállítások asztali alkalmazás esetén

Mobil alkalmazás használata esetén:

Az alkalmazás menüjében válassza a Térkép menüpontot. Térkép választása
Váltson át az Eszközök panelre. Eszközök opció
Keresse meg az eszközök listájában a készüléket és koppintson az azonosító mellett levő Beállítás ikonra. Szerkesztés
Válassza ki a kívánt beállítást vagy parancs küldése esetén a Parancsok menüpontot. Parancsok funkció

 

A készülék vezérlése mobiltelefonról küldött SMS parancsokkal

A készülék nyomkövető szoftver használata nélkül is vezérelhető, mobiltelefonról küldött SMS üzenetek segítségével.
Az alábbi parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

 

Általános beállítások

Funkció Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Készülék újraindítása A készülék ki- és bekapcsolását a SIM kártya mozgatása nélkül, a telefonjáról is kezdeményezheti.

begin123456

Begin Ok
Adminisztrátor telefonszám Az adminisztrátori telefonszám(ok) beállítása után a készülék csak az erről a szám(ok)ról érkező hívásokat és SMS parancsokat fogadja el, illetve a riasztásokat erre a telefonszám(ok)ra küldi. A készüléken maximum 5 ilyen telefonszám állítható be. Az első telefonszám beállítása után a továbbiakat már csak az erről a számról küldött SMS-ekkel lehet megadni.

admin123456 telefonszám

Például: admin123456 0036709876543
A telefonszám megadásakor használja az 
országkód előtagot (pl. 0036, Magyarország).

Admin Ok
Adminisztrátori telefonszám törlése Előzőleg beállított adminisztrátori telefonszám törlése.

noadmin123456 telefonszám

Például: noadmin123456 003612345678

Admin Ok
Időzóna beállítása A készülék alapértelmezett időzóna beállítása GMT+0. Ennek megváltoztatása (pl. Magyarország esetében az időzóna GMT+1), az alábbiak szerint történik.

timezone123456 érték (ahol érték pl. +1, -2, 0 stb.).

Például: timezone123456 +1 (magyar időzóna 
beállítása)

Time Ok
GPRS mód be- és kikapcsolása A készülékben alapértelmezetten ki van kapcsolva a GPRS adattovábbítási mód (GSM mód aktív). Nyomkövető szoftver használata esetén a GPRS módot be kell kapcsolni.

Ha Ön a forgalmazótól vásárolta a készüléket szoftverszolgáltatás előfizetéssel együtt, a GPRS mód már be van kapcsolva!

Bekapcsolás
 SMS parancs: gprs123456

Kikapcsolás
 SMS parancs: nogprs123456

GPRS Ok illetve NOGPRS Ok

 

A készülék pozíciójának lekérdezése

Leírás Készülék válasza
Hívja telefonjáról a készülék SIM kártyájának telefonszámát. A hívás fogadása után a készülék megszakítja azt, majd SMS üzenetben visszaküldi az adatokat: földrajzi szélesség és hosszúság, pillanatnyi sebesség, időpont és link, melyre kattintva / koppintva telefonunk böngészőjében készülékünk jelzése megjelenik a Google térképen.

Ha a készülék nem tud a GPS műholdakhoz kapcsolódni (pl. épületen belül vagy más módon árnyékolt területen van), akkor a GSM adótornyok cella információinak segítségével határozza meg pozícióját (LBS, Location Based Service). Ennek pontossága nagy mértékben függ a tornyoktól való távolságtól és a mobilhálózati lefedettségtől.

vagy LBS alapú helymeghatározással

 

Környezet lehallgatása (hang monitorozás)

A készülék beépített mikrofonnal és SD kártyán történő adattárolási lehetőséggel rendelkezik. A mikrofon segítségével lehallgatott környezeti zajok, hangok a kártyán hangfelvétel formájában rögzíthetők. A kártyát telefonba vagy számítógépbe áthelyezve a felvételek meghallgathatók. A készülék gyárilag nyomkövető üzemmódra van beállítva.

Funkció Leírás SMS üzenet Készülék válasza
A lehallgatási üzemmód bekapcsolása A felvétel bekapcsolása. Ekkor a nyomkövetés szünetel és a készülék a kb. 5 méteres környezetében hallható hangokat rögzíti.

monitor123456 

A lehallgatási üzemmód kikapcsolása A felvétel kikapcsolása, visszatérés a nyomkövető üzemmódba.

tracker123456

 

Alvó mód

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
A készüléket – pl. energia takarékossági okból – alvó módba kapcsolhatjuk. Az alvó módnak két változata van:

 • időzített mód: felébredés bármely parancsra vagy hanghívásra, majd 5 perc múlva visszatérés alvó módba, vagy
 • „shock” mód: felébredés külső hatásra (pl. rázkódás), majd visszatérés alvó módba nyugalmi helyzet bekövetkezése után.

Alvó módban a műholdas kommunikáció szünetel, a mobilhálózati kapcsolat alapszinten funkcionál.

Aktiválás időzített módban: sleep123456 time

Aktiválás „shock” módban: sleep123456 shock

Bármelyik alvó mód deaktiválása: sleep123456 off

sleep time ok, sleep shock ok vagy sleep off ok

 

Sebesség túllépés riasztás

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Beállíthatja, hogy a készülék küldjön SMS riasztást, ha a jármű sebessége túllépi a megadott határt. A sebességhatárt XXX formában kell megadni, ha kevesebb 100-nál, a vezető nullát is ki kell írni (pl. 070).

Bekapcsolás: speed123456 sebességhatár

Például: speed123456 070

A riasztó üzenet tartalma: „Speed alarm!”

Kikapcsolás: nospeed123456

Speed Ok vagy Nospeed Ok

 

Rázkódás riasztás

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Riasztás küldése a telefonra, ha a készüléket mozgatás / ütés / rázkódás éri. Ennek működéséhez a készüléknek a behatás előtt legalább 5 percig nyugalomban kell lennie.

Bekapcsolás: shock123456
A riasztó üzenet tartalma: „Sensor alarm”

Kikapcsolás: noshock123456

Shock OK vagy Noshock Ok

 

Akkumulátor állapot jelzés

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Riasztást állíthatunk be arra az esetre, ha az akkumulátor szintje túl alacsonyra csökken.

Bekapcsolás: lowbatsms123456 on
Kikapcsolás: lowbatsms123456 off

„lowbat sms on” vagy „lowbat sms off”

 
 
 
Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.