Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


devices:manufacturers:tkstar:area:multi:tk935b:manual:guide:full

Használati útmutató

Szállítás és tárolás

A csomagolás úgy lett kialakítva, hogy megvédje a terméket a szállítás közben előforduló szokásos mértékű fizikai behatásoktól. Ügyeljen arra, hogy elkerülje az ezektől eltérő, ezeket meghaladó mértékű hatásokat.

A termék csomagolása nem víz, láng- és hőálló, és csak mérsékelten nyomásálló. Ezért a dobozt ne tartsa nedves környezetben, hőt kibocsájtó berendezések hatókörében és ne tegyen rá nehéz tárgyakat.

 

Üzembehelyezés

A csomag egy dobozból áll, mely a készüléket és tartozékait tartalmazza.

Kicsomagolás

Csomag

 1. Nyissa ki a dobozt.
 2. Vegye ki a terméket.
 3. Vegye ki a készülék védelmét szolgáló rögzítő betétet.
 4. Vegye ki az alatta található tartozékokat.

A csomag tartalma
TK906 nyomkövető készülék 1 darab nyomkövető készülék
USB kábel 1 db dokkoló töltőkábel
Üzembehelyezési útmutató 1 pld üzembehelyezési útmutató

A SIM kártya előkészítése

A készülék működtetéséhez – hasonlóan, mint a mobiltelefonok esetében – SIM kártya szükséges. A készülék a mobilszolgáltató hálózatán a SIM kártya segítségével, SMS-ek útján vagy a mobiltelefonos, illetve számítógépes alkalmazásokkal kommunikál.

A kártyát megvásárolhatja önállóan mobilszolgáltatójától vagy szoftver előfizetés esetén igényelheti a termék forgalmazójától is. Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, akkor semmilyen beállítást nem kell végeznie: a kártya már be lett állítva, be is lett helyezve a készülékbe, az be van kapcsolva és üzemkész.

Ha a SIM kártyát a forgalmazótól kapta, ne próbálja azt más célú készülékbe (pl. telefonba) áthelyezni és használni! Az emiatt felmerülő költségeket vagy az ebből eredő hibák kijavítását a forgalmazó (szolgáltató) megtérítteti.

Beállítások saját SIM kártya esetén

Ha a SIM kártyát nem a nyomkövető készülék forgalmazójától szerezte be, azt a készülékbe történő behelyezése és használata előtt be kell állítani, amit az alábbiak szerint végezhet el.

A SIM kártya PIN kódjának és egyéb funkcióinak letiltása

 1. Helyezze be a SIM kártyát a telefonjába.
 2. A telefon beállítási funkciói között
  1. kapcsolja ki a PIN kód kérése opciót,
  2. kapcsolja ki az automatikus válasz opciót, és a
  3. hívásátirányítást.

A fentiek kikapcsolása után helyezze be a kártyát a nyomkövető készülékbe. A SIM kártya készülékbe helyezésének módjáról és lépéseiről a következő fejezetben részben olvashat.

 

Az adatforgalom beállítása

Ha nem csak SMS-ek útján kívánja működtetni a készüléket, hanem pl. igénybe veszi a forgalmazó által nyújtott szoftveres nyomkövető szolgáltatást, akkor aktiválni kell a GPRS (internetes) adatforgalmat és meg kell adni a megfelelő hálózati beállításokat. Ehhez – az alábbi táblázatban foglaltak szerint – telefonjáról SMS üzeneteket kell küldenie a nyomkövető készülékbe helyezett SIM kártya telefonszámára.

A parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

Beállítás SMS üzenet A készülék válasza
GPRS adatforgalom bekapcsolása gprs123456 GPRS ok
APN-név megadása apn123456(szóköz)APN-név apn ok
APN nevek a hazai szolgáltatóknál: Telenor: online vagy net
Telekom: internet
Vodafone:
- előfizetés esetén: internet.vodafone.net
- feltöltőkártya esetén: vitamax.internet.vodafone.net
Digi: internet
Ha mobilhálózati szolgáltatója nem adott Önnek APN felhasználónevet és jelszót, akkor az alábbi, <br />ezekre vonatkozó SMS üzeneteket nem kell elküldenie a nyomkövető készüléknek!
APN felhasználónév apnuser123456 APN-felhasználónév apnuser ok
APN jelszó apnpasswd123456 APN-jelszó apnpassword ok

 

A SIM kártya behelyezése

A termékhez csak NORMÁL méretű SIM kártya használható. Ha más típusú SIM-mel rendelkezik, használjon kártya-adaptert!

A SIM kártyát az alábbiak szerint helyezze be a készülékbe:

A SIM kártya behelyezése

Lépések:

 1. Nyissa fel a SIM kártya foglalat védőfedelét.
 2. Helyezze be a kártyát a foglalatba. Ügyeljen arra, hogy a kártyát a megfelelő állásban tegye be a helyére.
 3. Csukja vissza a védőfedelet.

Alkalmazás telepítése, elérése

A készülék és arra épülő további szolgáltatások működtetéséhez a forgalmazó előfizetéses rendszerben mobiltelefonos és számítógépes alkalmazást biztosít. A számítógépes program böngészőn keresztül érhető el a https://gpspositions.net/map/ címen, a telefonos alkalmazást pedig az alábbi módszerek egyikével telepítheti telefonjára:

Android rendszerű telefon esetén

Google Play

 1. Nyissa meg telefonján a Google Play alkalmazást.
 2. A Google Play-ben keressen rá a „Flexcom” vagy „Flexcom nyomkövetés” kifejezésre.
 3. Telepítse a nyomkövető alkalmazást.vagy QR kód

 1. Olvassa be telefonjával az itt látható QR kódot.
 2. Nyissa meg az ebből kikódolt webcímet.
 3. Telepítse a Flexcom nyomkövetés alkalmazást.
iPhone típusú telefon esetén

Használja a telefonján levő böngészőt a szolgáltatás eléréséhez (https://gpspositions.net/map/).

iPhone

 
 

A termék használata

Kezelőfelület

A készülék hagyományos kezelőfelülettel (pl. be- és kikapcsoló gomb) nem rendelkezik. Működéséről, állapotáról LED jelzőfények tájékoztatják a használóját. Ezen kívül felületén csak a töltő csatlakozó, a SIM kártya nyílás és egy hord szíj csatlakoztatási lehetőség található.

Kezelő felület

A LED kijelző állapotai

Kijelző Állapot
Folyamatos sárga Nincs mobilhálózati kapcsolat
Villogó sárga Mobilhálózathoz csatlakozva
Folyamatos kék Nincs műholdas kapcsolat / műholdak keresése
Villogó kék Műholdas hálózathoz csatlakozva
Folyamatos piros Töltés alatt

Belső akkumulátor

A készülék beépített akkumulátorral működik, melyet a használat intenzitásától függően, különböző időközönként fel kell tölteni. A feltöltéshez telefonunk töltője megfelelő, de számítógép vagy energiabank USB csatlakozását is használhatjuk.

A készülékhez a gyártó mellékelte a megfelelő USB töltőkábelt. Ez a nyomkövető készülékhez MICRO USB típusú csatlakozóval kapcsolódik – ha nem a gyári kábelt használja, ügyeljen a típus-megfelelőségre!

Töltés

A töltés kb. 3 órát vesz igénybe, ezalatt a led kijelző piros fénnyel világít. Amikor a készülék feltöltődött, a fény kialszik.

Ha az akkumulátor teljesen feltöltődött, csatlakoztassa le a töltőkábelt. A készülék NEM rendelkezik túltöltés elleni védelemmel, így a hosszabb távú vagy folyamatos töltőn tartás megrövidíti a készülék élettartamát, rosszabb esetben tönkre is teheti azt.

A készülékhez 5V feszültség mellett 1 A áramerősséget szolgáltató töltőberendezést használjunk. Az ennél nagyobb teljesítményű töltők az akkumulátor károsodását okozhatják.

Be- és kikapcsolás

A készülék a SIM kártya behelyezésekor automatikusan bekapcsol, annak kivételekor pedig kikapcsol. Külön be- és kikapcsoló gombbal nem rendelkezik.

Üzemidő

A készülék gyárilag úgy van beállítva, hogy nyugalmi állapotban ún. „alvó” üzemmódba kapcsol. Ebben az állapotban üzemideje kb. 50 nap. Alvó állapotból üzemállapotba („ébrenléti”) külső behatás (pl. elmozgatás, rázkódás) vagy SMS / TCP üzenet esetén vált át.

Szoftveren keresztüli használat esetében az üzemidő attól is függ, hogy a készülék adatbeküldési gyakoriságát hogyan határoztuk meg (pld. 10 mp, 1 perc, 5 perc, 1 óra, stb.).

Például:

 • 1 percenkénti adatbeküldési gyakoriság mellett kb. 8 nap.
 • 10 percenkénti adatbeküldési gyakoriság mellett kb. 12 nap.
 • 60 percenkénti (energiatakarékos mód) adatbeküldési gyakoriság mellett kb. 30 nap.

Ha a készüléket SMS parancsokkal működtetjük, akkor az üzemidőt a parancsok kiadásának (vagyis a készülék válaszra kényszerítésének) gyakorisága befolyásolja.

A készülék üzemszerű működtetése

A készülék az alábbi módokon működtethető:

 1. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás és SIM kártya együttes segítségével,
 2. a forgalmazó által nyújtott szoftveres szolgáltatás mellett, de saját SIM kártya használatával, vagy
 3. a szolgáltató szoftveres szolgáltatása nélkül, saját SIM kártyával.

A szolgáltató csak a szoftveres szolgáltatás előfizetése mellett biztosít a nyomkövető készülékhez SIM kártyát. Szoftver előfizetés nélküli használat esetében a felhasználónak magának kell a megfelelő, adatforgalmi kerettel (is) rendelkező kártyáról gondoskodnia.

Forgalmazó szoftverével és SIM kártyájával

Ebben az esetben a készüléket üzemkész állapotban veheti át, annak használatához semmilyen további beállításra nincsen szükség.

A készülék működési paramétereinek be- vagy átállításához, információk lekérdezéséhez, illetve fejlettebb szolgáltatások (pl. térképes útvonal megjelenítés, várakozási és menetpontok, diagramok, menetlevél stb.) igénybevételéhez külön szoftver áll rendelkezésre. Ezt a forgalmazó előfizetéses rendszer keretében, asztali számítógépen és tableten böngészőben, Androidos mobiltelefonon letölthető alkalmazás formájában biztosítja.

A szoftver használatához eszközén (mobiltelefon, számítógép) aktív internet kapcsolat szükséges.

A szoftver a nyomkövető készülék által a szolgáltató központjába beküldött adatokat tárolja és dolgozza fel, ezekből állítva elő a grafikus és szöveges információkat. A szoftver használata kiváltja a készülékkel való (esetenként igen költséges) SMS és hanghívásos kommunikációt és a készülék alapfunkcióin jóval túlmutató nyomkövetési és biztonsági szolgáltatásokat nyújt.

Az alkalmazás böngészőben vagy telefonon történt indítása után:

 1. A bejelentkező ablakon adja meg a forgalmazótól email-ben kapott vagy annak weboldalán regisztrált felhasználónevét és jelszavát.
 2. A megjelenő felületen válassza a Súgó menüpontot és tanulmányozza át a szoftver használatára vonatkozó információkat.
 3. A szoftver kezelésére vonatkozó információk annak súgójában állnak rendelkezésre.

Forgalmazó szoftverével, de saját SIM kártyával

A SIM kártyának az üzembehelyezési fejezetben foglaltak szerinti beállítása és behelyezése után a kártyát regisztrálnia kell. Ehhez forduljon a szoftverszolgáltatóhoz (a készülék forgalmazójához). A továbbiakban a készülék működtetésének módja megegyezik az előző fejezetben leírtakkal, kivéve az alábbiakat:

 • Saját SIM kártya használata esetén nincs lehetőség a szoftveren keresztül SMS üzeneteket küldeni a készüléknek, csak önállóan, a saját telefonunkról.

Szoftver nélkül, saját SIM kártyával

Ha Ön előfizetett a forgalmazó szoftveres szolgáltatására, az önálló SMS kommunikációs módszert NE alkalmazza, mert

 • felesleges (a szoftverben minden, a nyomkövetéshez és beállításokhoz szükséges funkció rendelkezésre áll),
 • az SMS parancsok által okozott esetleges működési anomáliák utólagos elhárításáért a szoftverszolgáltató külön díjat számít fel,
 • ha saját SIM kártyát használ a készülékben, az SMS-ek miatt extra költségei keletkeznek,
 • ha a szolgáltató SIM kártyáját használja, a szolgáltató az SMS-ek költségét megtérítteti.

Ha Ön nem használja (nem fizette elő) a forgalmazó által biztosított szoftverszolgáltatást, akkor csak a készülék alapfunkcióit tudja használni – mobiltelefonjáról a készülék SIM kártyájának telefonszámára SMS-ben küldött üzeneteket segítségével.

 

Beállítási lehetőségek a szoftveren keresztül

A készülék működtetéséhez a Flexcom Kft saját fejlesztésű nyomkövető szoftvert is biztosít. A működést befolyásoló, a készülék telefonos SMS üzenetek útján elérhető gyári alapfunkcióit lefedő, de egyben azt lényegesen meg is haladó beállítási lehetőségeket a szoftver Beállítások, Parancsok és Riasztások funkciói biztosítják.

A beállítások és a kiadható parancsok a készülék típusától függenek. A konkrét lehetőségeket a szoftver a konkrét készülékhez igazítva bocsátja rendelkezésre. Erről további információkat a szoftver használati útmutatójában talál.

A készüléket más szolgáltató szoftverével is használhatja - ekkor az ebben a fejezetben leírtak helyett annak a szoftvernek a protokollját kell figyelembe vennie!

A Flexcom Kft asztali vagy mobiltelefonos alkalmazásának használata esetén a nyomkövetéssel kapcsolatos beállítási műveletek az alábbi módokon érhetők el.

Asztali alkalmazás használata esetén:

Válassza ki a kívánt készüléket a térképen vagy a menüben.

A Beállítások vagy Parancsok feliratú gombra kattintva kiválaszthatja a kívánt általános beállítást vagy működést.
Parancsok és beállítások asztali alkalmazás esetén

Mobil alkalmazás használata esetén:

Az alkalmazás menüjében válassza a Térkép menüpontot. Térkép választása
Váltson át az Eszközök panelre. Eszközök opció
Keresse meg az eszközök listájában a készüléket és koppintson az azonosító mellett levő Beállítás ikonra. Szerkesztés
Válassza ki a kívánt beállítást vagy parancs küldése esetén a Parancsok menüpontot. Parancsok funkció

 

A készülék vezérlése mobiltelefonról küldött SMS parancsokkal

A készülék nyomkövető szoftver használata nélkül is vezérelhető, mobiltelefonról küldött SMS üzenetek segítségével.
Az alábbi parancsokban a nyomkövető készülék gyári beállítású hozzáférési jelszava: 123456

 

Általános beállítások

Funkció Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Készülék újraindítása A készülék ki- és bekapcsolását a SIM kártya mozgatása nélkül, a telefonjáról is kezdeményezheti.

begin123456

Begin Ok
Adminisztrátor telefonszám Az adminisztrátori telefonszám(ok) beállítása után a készülék csak az erről a szám(ok)ról érkező hívásokat és SMS parancsokat fogadja el, illetve a riasztásokat erre a telefonszám(ok)ra küldi. A készüléken maximum 5 ilyen telefonszám állítható be. Az első telefonszám beállítása után a továbbiakat már csak az erről a számról küldött SMS-ekkel lehet megadni.

admin123456 telefonszám

Például: admin123456 0036709876543
A telefonszám megadásakor használja az 
országkód előtagot (pl. 0036, Magyarország).

Admin Ok
Adminisztrátori telefonszám törlése Előzőleg beállított adminisztrátori telefonszám törlése.

noadmin123456 telefonszám

Például: noadmin123456 003612345678

Admin Ok
Időzóna beállítása A készülék alapértelmezett időzóna beállítása GMT+0. Ennek megváltoztatása (pl. Magyarország esetében az időzóna GMT+1), az alábbiak szerint történik.

timezone123456 érték (ahol érték pl. +1, -2, 0 stb.).

Például: timezone123456 +1 (magyar időzóna 
beállítása)

Time Ok
GPRS mód be- és kikapcsolása A készülékben alapértelmezetten ki van kapcsolva a GPRS adattovábbítási mód (GSM mód aktív). Nyomkövető szoftver használata esetén a GPRS módot be kell kapcsolni.

Ha Ön a forgalmazótól vásárolta a készüléket szoftverszolgáltatás előfizetéssel együtt, a GPRS mód már be van kapcsolva!

Bekapcsolás
 SMS parancs: gprs123456

Kikapcsolás
 SMS parancs: nogprs123456

GPRS Ok illetve NOGPRS Ok

 

A készülék pozíciójának lekérdezése

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
A parancsra a készülék egy Google térkép hivatkozást küld vissza, amire kattintva (vagy koppintva) megjelenik a térkép, rajta a készülék jelzésével.

Ha a készülék nem tud a GPS műholdakhoz kapcsolódni (pl. épületen belül vagy más módon árnyékolt területen van), akkor a GSM adótornyok cella információinak segítségével határozza meg pozícióját (LBS, Location Based Service). Ennek pontossága nagy mértékben függ a tornyoktól való távolságtól és a mobilhálózati lefedettségtől.

G123456#

vagy LBS alapú helymeghatározással

 

Környezet lehallgatása (hang monitorozás)

A készülék beépített mikrofonnal és SD kártyán történő adattárolási lehetőséggel rendelkezik. A mikrofon segítségével lehallgatott környezeti zajok, hangok a kártyán hangfelvétel formájában rögzíthetők. A kártyát telefonba vagy számítógépbe áthelyezve a felvételek meghallgathatók. A készülék gyárilag nyomkövető üzemmódra van beállítva.

Funkció Leírás SMS üzenet Készülék válasza
A lehallgatási üzemmód bekapcsolása A felvétel bekapcsolása. Ekkor a nyomkövetés szünetel és a készülék a kb. 5 méteres környezetében hallható hangokat rögzíti.

monitor123456 

A lehallgatási üzemmód kikapcsolása A felvétel kikapcsolása, visszatérés a nyomkövető üzemmódba.

tracker123456

 

Alvó mód

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
A készüléket – pl. energia takarékossági okból – alvó módba kapcsolhatjuk. Az alvó módnak két változata van:

 • időzített mód: felébredés bármely parancsra vagy hanghívásra, majd 5 perc múlva visszatérés alvó módba, vagy
 • „shock” mód: felébredés külső hatásra (pl. rázkódás), majd visszatérés alvó módba nyugalmi helyzet bekövetkezése után.

Alvó módban a műholdas kommunikáció szünetel, a mobilhálózati kapcsolat alapszinten funkcionál.

Aktiválás időzített módban: sleep123456 time

Aktiválás „shock” módban: sleep123456 shock

Bármelyik alvó mód deaktiválása: sleep123456 off

sleep time ok, sleep shock ok vagy sleep off ok

 

Sebesség túllépés riasztás

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Beállíthatja, hogy a készülék küldjön SMS riasztást, ha a jármű sebessége túllépi a megadott határt. A sebességhatárt XXX formában kell megadni, ha kevesebb 100-nál, a vezető nullát is ki kell írni (pl. 070).

Bekapcsolás: speed123456 sebességhatár

Például: speed123456 070

A riasztó üzenet tartalma: „Speed alarm!”

Kikapcsolás: nospeed123456

Speed Ok vagy Nospeed Ok

 

Rázkódás riasztás

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Riasztás küldése a telefonra, ha a készüléket mozgatás / ütés / rázkódás éri. Ennek működéséhez a készüléknek a behatás előtt legalább 5 percig nyugalomban kell lennie.

Bekapcsolás: shock123456
A riasztó üzenet tartalma: „Sensor alarm”

Kikapcsolás: noshock123456

Shock OK vagy Noshock Ok

 

Akkumulátor állapot jelzés

Leírás SMS üzenet Készülék válasza
Riasztást állíthatunk be arra az esetre, ha az akkumulátor szintje túl alacsonyra csökken.

Bekapcsolás: lowbatsms123456 on
Kikapcsolás: lowbatsms123456 off

„lowbat sms on” vagy „lowbat sms off”

 
 
 
Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.