Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


knowledgebase:sat-systems:geocode

Geokód, geokódolás

A geokód valamely terület vagy területfüggő objektum esetleg objektumcsoport azonosítója, mely lehetővé teszi a kapcsolatot a területek vagy objektumok és a hozzájuk kötődő tulajdonság értékek között.

Felhasználásával többek között lehetővé válik a különböző adatbázisok összekapcsolása. Magyarországon rendelet szabályozza a geokód előállítási formáját.

21/1986. (XII. 28.) MÉM rendelet

3. § (1) A geodéziai azonosító (a továbbiakban: geokód) az objektumok földrajzi (térbeli) helyzetét megjelölő és azok fő jellegét is kifejező olyan adat, amelyet a különböző adatállományok összekapcsolhatósága és együttes hasznosítása érdekében az adatállományokban egységes és hiteles azonosítóként kell használni.

További definíciók

Egy tárgy térbeli helyzetének meghatározására szolgáló koordinátapont. Földrajzi azonosító. Az egyes objektumokhoz vagy objektum csoportokhoz rendelt kód, amely egyértelműen azonosítja az objektum jellegét és földrajzi helyzetét.

Szerkezete

A geokód két kötelező és egy opcionális mezőből áll. Az első két karakterből álló mező, az objektum jellegkódja. A második mező 12 karakterből áll, első hat karaktere a kérdéses pont y, a második hat karaktere a kérdéses pont x koordinátája méterben kifejezve. Mind az első, mind a második mező kötelezőek. A harmadik mező opcionális, négy karakterből áll, és a kérdéses pont magasságát hivatott megadni.

Lásd: http://www.agt.bme.hu/tutor_h/terinfor/t13.htm

Geokódolás

Egy pont (koordináta) helyének megnevezése, címének meghatározása. A geokódolás az a folyamat, melynek során természetes címhez térbeli koordinátát rendelünk azért, hogy meg tudjuk jeleníteni térképen.

Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.