Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


knowledgebase:software:tracking-software-general

A nyomkövető szoftverekről általában

A nyomkövető szoftver célja az, hogy a nyomkövető készülékek által szolgáltatott adatokból a felhasználók számára értelmezhető grafikus és szöveges információkat állítson elő.

Egy nyomkövető szoftver alapvetően négy fő komponensből áll:

  • adatgyűjtő,
  • adattároló,
  • adatfeldolgozó és
  • megjelenítő.

Az adatgyűjtő komponens

Az adatgyűjtő feladata a nyomkövető készülékektől érkező adatok fogadása, rendszerezése és továbbítása az adattárolónak. A nyomkövető készülékek - beállításaiktól függően - rendszeres időközönként adatsorokat küldenek be a nyomkövető szoftvert működtető informatikai központba. A szoftver ezeket az adatsorokat megvizsgálja, kiemeli a bennük levő adatokat és némi előzetes feldolgozás után továbbítja azokat az adattárolóba.

Az adattároló komponens

Az adattároló komponens az adatgyűjtő által küldött adatokat elhelyezi a nyomkövető szoftver adatbázisába. Az adatbázis a nyomkövetési adatokat már rendszerezett, felhasználókra és nyomkövető készülékeikre bontva hosszú távon tárolja, így lehetővé teszi nem csak azok azonnali, hanem utólagos, összetettebb célú feldolgozását (pl. visszamenőleges útvonal térképes megjelenítése) is.

Az adatfeldolgozó komponens

Az adatfeldolgozó komponens adja a nyomkövető szoftver funkcióinak összességét. Folyamatosan vizsgálja és elemzi a rendszerbe beérkezett adatokat. Ha szükséges, azonnal intézkedik (például riasztás továbbítása a felhasználó felé), vagy kiszolgálja a felhasználótól beérkező kéréseket (pl.l útvonal lekérdezés, különböző beállítások végrehajtása, menetlevél készítése stb.).

A megjelenítő komponens

A megjelenítő komponens feladata a feldolgozó által előállított információk grafikus vagy szöveges formában való közlése a felhasználóval - pl. megjeleníti a térképen az eszközöket, útvonalaikat, adataikat vagy akár összetett szöveges kimutatásokat.

A szoftver helye a műholdas nyomkövetés rendszerében

A műholdas nyomkövetés elemeinak sorában a nyomkövető szoftver az alábbi ábrán mutatott helyet foglalja el. A szoftver magában foglalja a szolgáltatáshoz szükséges programokat és adatokat.

A szoftver helye a műholdas nyomkövetés rendszerében

A nyomkövető szoftver készítője, üzemeltetője

Nyomkövető szoftvert a nagyobb készülékgyártók vagy az erre szakosodott cégek készítenek és működtetnek. A készülékgyártók általában a saját készülékeikhez igazított szolgáltatásokkal rendelkező szoftvert nyújtanak vevőik számára (ingyenesen), míg a csak szoftverszolgáltatással foglalkozók általában szélesebb készülék kört szolgálnak ki és a szoftvereik több és sokszor nem csak a készülékek közvetlen beépített képességeire épülő szolgáltatásokat is nyújtanak (előfizetéses rendszerben).

Ön beleegyezik abba, hogy a weboldal az optimális működéséhez szükséges adatokat tárolja az Ön jelenleg használt eszközén (sütik). Egyben kijelenti, hogy elolvasta és elfogadja az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat - ha mégsem, kérjük, hagyja el a weboldalt.